19 вересня 2025
Участь у заходах до Всесвітнього дня прибирання
Педагогічні працівники Херсонського Центру позашкільної роботи долучилися
до заходів з нагоди Всесвітнього дня прибирання «World Cleanup Day». Упродовж вересня
2025 року в режимі онлайн з урахуванням реалій воєнного часу: видаляли
старі скріншоти та дублікати фото, відписувалися від зайвих розсилок, очистили
хмарні сховища від непотрібних файлів. В цілому наводили лад на робочому столі
комп’ютера, долучаючи до цього вихованців гуртків.
18 вересня 2025
Відчуй справжній смак їжі, а не солі!
Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони
здоров'я (ВООЗ), дорослим не слід споживати більше ніж 5 грамів солі на день,
що відповідає приблизно одній чайній ложці. Це обмеження важливе, оскільки
надмірне споживання солі може мати серйозні наслідки для здоров’я. Сприяє
розвитку гіпертонії, що, в свою чергу, збільшує ризик серцево-судинних
захворювань, інсультів та інфарктів. Надмірна сіль може порушити функції серця
та нирок, ускладнюючи їх роботу, і викликати затримку рідини в організмі, що
веде до набряків і дискомфорту. Контроль за споживанням солі є важливим
аспектом здорового харчування та загального благополуччя.
Які продукти містять найбільше солі?
• Перероблені продукти: консерви, ковбаси, бекон.
• Фаст-фуд: піца, бургери, картопля фрі.
• Солоні закуски: чіпси, сухарики, горішки.
• Соуси і приправи: соєвий соус, кетчуп, готові приправи.
Відчуйте справжній смак їжі! Зменшуючи кількість солі у своєму раціоні, ви дозволяєте справжньому смаку продуктів розкритися. Відмовившись від надмірної солі, ви не тільки зменшите ризик захворювань, але й насолодитесь чистим і натуральним смаком їжі. Спробуйте приготувати страви з використанням спецій, трав та натуральних інгредієнтів, щоб відчути, як смачно може бути без зайвої солі. Зробіть крок до здорового життя та насолоджуйтесь справжнім смаком їжі!
17 вересня 2025
«Здорова їжа - здорова дитина - здорова країна»
Педагогічні працівники Херсонського Центру позашкільної роботи Херсонської
міської ради приєдналися до інформаційної кампанії «Здорова їжа - здорова
дитина - здорова країна», яку проводить Державна установа «Херсонський
обласний центр контролю та профілактики хвороб» Міністерства охорони здоров’я України
з 08 по 19 вересня 2025 року.
У рамках проведення інформаційної компанії педагогічними працівниками відвідано
вебінар для викладачів «Реформа шкільного харчування. Основи здорового
харчування школярів»; висвітлено та поширено інформаційні матеріали на сайті
нашого закладу «Здорова їжа», «Тарілка здорового харчування», «Обирай корисні
солодощі», «Відчуй справжній смак їжі» для батьків та вихованців. Керівники
гуртків разом з вихованцями долучились до проведення онлайн - челенджу «Я обираю корисне».
Формування в учасників освітнього процесу гігієнічних навичок та засад
здорового способу життя і надбання навичок здорового харчування важливе у
подальшому житті для кожної людини. Споживаймо корисне!
16 вересня 2025
Участь педагогічних працівників Херсонського Центру позашкільної роботи Херсонської міської ради у Всеукраїнській науково-практичній онлайн-конференції з питань цифрової грамотності на тему: «Безпечний інтернет в освіті: кібербезпека та медіаграмотність педагога»
Педагогічні працівники Херсонського Центру позашкільної роботи Херсонської
міської ради долучились до Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції
з питань цифрової грамотності на тему: «Безпечний інтернет в освіті:
кібербезпека та медіаграмотність педагога» та отримали 12 сертифікатів підвищення
кваліфікації, а саме: Олена ТАТАРОВСЬКА, Наталія ПЄРЄВЄРЗА, Людмила ЧЕРНЕЦЬКА,
Любов ДЕЖКУНОВА, Анна МОСКАЛЮК, Ганна КОЗЯН, РОМАН КОЗЯН, Олександр БАЛА,
Оксана ФОМЕНКО, Ірина МАЛІНСЬКА, Наталя ДУНАЄВА, Ольга ЧАБАНЕНКО.
Подія організована та проведена Чернівецьким ІППО Чернівецької області. Спікерами
було висвітлено питання кібербезпеки в освітньому середовищі, медіаграмотності
та критичного мислення як основи інформаційного імунітету педагога. Познайомили
з цифровим етикетом та відповідальністю учителя в онлайн-просторі, розповіли про
інструменти й платформами для безпечного і медіаграмотного навчання, поширили досвід
роботи з медіаграмотності.
Знання з
кібербезпеки допомагають нашим педагогам втілювати кращі практики інтеграції
цифрових технологій та технологій штучного інтелекту в своїй повсякденній
діяльності, бо людина, яка володіє медіаграмотністю, стає провідником у світі
цифрових технологій для наших вихованців.
Херсонський Центр позашкільної роботи Херсонської міської ради приєднався
до інформаційної кампанії «Здорова їжа - здорова дитина - здорова країна». Кампанія реалізується ДУ «Херсонський ОЦКПХ
МОЗ» #здороваїжаздоровадитиниздоровакраїна
#ХерсонськийОЦКПХ
Обирай корисні
солодощі.
Хочеться
солодкого? Оберіть фрукти та ягоди!
Вони є чудовим
джерелом природних цукрів, які допомагають задовольнити потребу у солодкому та
водночас забезпечують організм вітамінами, мінералами й антиоксидантами. Фрукти
та ягоди зміцнюють імунітет, додають енергії та покращують загальне
самопочуття.
Основні
переваги фруктів та ягід:
1. Натуральна солодкість.
Природні цукри у фруктах – це більш корисна альтернатива рафінованим.
2. Цінність для здоров’я. Вони
містять вітаміни, клітковину та антиоксиданти, що сприяють доброму самопочуттю.
3. Підтримка травлення. Завдяки
клітковині фрукти нормалізують роботу травної системи та допомагають
контролювати вагу.
4. Профілактика хвороб. Регулярне
споживання знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету.
Додавайте
більше фруктів та ягід у свій щоденний раціон – і ви отримаєте не тільки
смачний, але й надзвичайно корисний перекус, який сприятиме вашому здоров’ю та
гарному настрою.
12 вересня 2025
Херсонський Центр позашкільної
роботи Херсонської міської ради приєднався до інформаційної кампанії «Здорова
їжа - здорова дитина - здорова країна».
Кампанія реалізується ДУ «Херсонський ОЦКПХ МОЗ»
#здороваїжаздоровадитиниздоровакраїна
#ХерсонськийОЦКПХ
Здорове харчування – запорука доброго самопочуття!
Тарілка здорового харчування – це проста і зрозуміла модель від експертів
Гарварду, яка допомагає скласти збалансований раціон. Половина тарілки – овочі
та фрукти. Вони дають вітаміни, клітковину й антиоксиданти, що зміцнюють
імунітет та покращують травлення. Чим різноманітніші кольори – тим більше
користі.
Чверть тарілки – цільнозернові крупи. Що менше оброблені зерна, то більше в
них користі. Вівсянка (не пластівці), неочищений рис, гречка забезпечують
енергію та стабільний рівень цукру.
Чверть тарілки – білки. Риба, курка, бобові чи горіхи підтримують м’язи та
надовго дарують ситість.
Корисні жири. Олії, авокадо, насіння зміцнюють серце, мозок і шкіру.
Вода – основний напій. Вона підтримує роботу організму й захищає від
зневоднення.
Здорова тарілка допомагає контролювати порції й робить корисне харчування
доступним кожному.
10 вересня 2025
Херсонський Центр позашкільної
роботи Херсонської міської ради приєднався до інформаційної кампанії «Здорова
їжа - здорова дитина - здорова країна». Кампанія
реалізується ДУ «Херсонський ОЦКПХ МОЗ» #здороваїжаздоровадитиниздоровакраїна
#ХерсонськийОЦКПХ
Найближчим часом ми разом будемо досліджувати всі секрети корисної їжі,
дізнаватися, як вона впливає на твій настрій, енергію і навіть на успіхи у
навчанні!
А чи знали ви, що:
· здорове харчування –
це ціла купа смачних та корисних страв із різних продуктів;
· якщо їсти правильно,
можна стати сильним та витривалим;
· те, що ви їсте, може
змінювати ваш настрій: здорові продукти роблять вас щасливішими, а фастфуд –
млявими та неенергійними;
·
ваша пам'ять, увага і
навіть швидкість мислення залежать від того, що у вас на тарілці. Отже,
правильне харчування – це найкращий помічник у навчанні.
Здорова їжа, це різноманітність! У різних продуктах містяться різні поживні
речовини, і нашому організму потрібно отримати якомога більше користі.